ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι δέκα φορές που ο απίθανος Χάρης Θεοχάρης εξόργισε ...


τους Ελληνες φορολογούμενους !!!




Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μπορεί να είναι ένας καλός επιστήμονας στον τομέα της πληροφορικής, αλλά ουδεμία σχέση έχει με τη φορολογική πραγματικότητα με την οποία ασχολείται σε βάθος μόνο τον τελευταίο χρόνο. Για άγνοια τον κατηγορούν οι ίδιοι οι εφοριακοί. Από την ώρα που η κυβέρνηση τον διόρισε στη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τον Ιανουάριο του 2013 (παράλληλα με τη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων όπου διορίστηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν ο προκάτοχός του Διομήδης Σπινέλλης παραιτήθηκε), ο Χάρης έχει γίνει κεντρικό πρόσωπο της χώρας, αφού «βάλθηκε να αποτελειώσει» τους Ελληνες πολίτες, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι.

Ουδείς παραγνωρίζει ότι είναι καλών προθέσεων, αλλά το πάθος να προσφέρει σε έναν χώρο που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία γεννάει συχνά γκάφες, από τις οποίες σίγουρα η κυβέρνηση αναμένεται να χάσει αρκετές μονάδες στις εκλογές, όπως υποστηρίζουν κάποιοι πολιτικοί.
Ας δούμε μερικές από αυτές που δυσκολεύουν τη ζωή των φορολογουμένων και των λογιστών τους:
  • 1. Ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών αποδιδόταν παλαιότερα κάθε δίμηνο. Από πέρυσι η απόδοση του φόρου έγινε κάθε μήνα. Φέτος άλλαξε πάλι και υποβάλλεται μετά το πέρας κάθε διμήνου, αλλά πληρώνεται στο τέλος του μεθεπόμενου μήνα της υποβολής. Στο μεσοδιάστημα το σύστημα δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα, διότι το σύστημα σε βλέπει σαν «οφειλέτη».


  • 2. Οι εταιρίες που έχουν διπλογραφικά βιβλία και έχουν κέρδη θέλουν να διανείμουν μέρισμα και να αποδώσουν φόρο 10%. Ομως το ηλεκτρονικό σύστημα της ΓΓΠΣ δεν προβλέπει την πληρωμή του συγκεκριμένου φόρου.


  • 3. Τον επόμενο μήνα μετά το πέρας τριμήνου οι εταιρίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεούνται να συμπληρώσουν συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών. Θα πρέπει να καταγράψουν όλα τα τιμολόγια εξόδων. Πρόκειται για μία απερίγραπτη γραφειοκρατία.


  • 4. Φορολογικές δηλώσεις: Ο κ. Θεοχάρης έκανε άνω κάτω εκατομμύρια φορολογουμένους όταν προανήγγειλε μέσω twitter, στα τέλη Ιουλίου του 2013, ότι το TAXISnet θα μείνει ανοιχτό για να δέχεται ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και δεν θα κλείνει κάθε φορά που θα εκπνέει η προθεσμία ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Ετσι έδωσε το δικαίωμα στους φορολογουμένους να υποβάλλουν τις δηλώσεις έως την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Αυγούστου. Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Οικονομικών να «τρέχει» με ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής να ξεκαθαρίσει το τοπίο.


  • 5. Ε9: Μέσω twitter ο κύριος Θεοχάρης ζήτησε από τους φορολογουμένους να υποβάλουν έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2013 στο έντυπο Ε9 τις μεταβολές που είχαν στα κτίσματα μέσα στο 2012. Ταυτόχρονα, τους κάλεσε από τις 20 Σεπτεμβρίου και έως τις 14 Οκτωβρίου να υποβάλουν τα στοιχεία για τα αγροτεμάχια. Το θέμα είναι ότι εξαιτίας αυτής της πρωτοβουλίας σε συνδυασμό με την προβληματική εφαρμογή υποβολής του συγκεκριμένου εντύπου, «βραχυκύκλωσε» το TAXISnet. Eτσι αναγκάστηκε ο κ. Θεοχάρης να παρακαλάει τους φορολογουμένους να μην υπερφορτώνουν το σύστημα.


  • 6. Φόρος υπεραξίας: Παρά το γεγονός ότι είχε τεθεί σε ισχύ ο σχετικός νόμος, η ΓΓΔΕ δεν είχε ετοιμάσει τη διευκρινιστική εγκύκλιο που θα έλυνε σειρά από προβλήματα στην αγορά ακινήτων. Ετσι προκλήθηκε τεράστιο μπάχαλο ως προς την τιμή στην οποία θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας, καθώς μεσίτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και συμβολαιογράφοι δεν ήξεραν εάν θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική ή η αντικειμενική αξία του ακινήτου.


  • 7. Απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι πρόκειται να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ οι εταιρίες που πραγματοποιούν δωρεές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για φιλανθρωπικό ή κοινωφελή σκοπό. Στα τέλη Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είχε καν ξεκινήσει. Αιτία, το γεγονός ότι ο κ. Θεοχάρης δεν είχε υπογράψει τις σχετικές αποφάσεις.


  • 8. Εγκύκλιος για να δηλώσουν οι ξένοι επενδυτές συναλλαγές επί ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που έκαναν την περίοδο 2012-2013 για να φορολογηθούν ή να απαλλαχθούν της φορολογίας. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος δείχνει άγνοια, διότι δεν υπάρχει οργανωμένη αγορά ομολόγων που να καταγράφονται όλες οι συναλλαγές. Συνεπώς είναι εξαιρετικά απίθανο να μάθει ποτέ ο Βραζιλιάνος ή ο Ασιάτης επενδυτής ότι η ελληνική Εφορία ζητάει να δηλώσει τις συναλλαγές του έως τον ερχόμενο Ιούνιο. Η εν λόγω εγκύκλιος στάθηκε αφορμή για την δημιουργία τεράστιας ανησυχίας στις τάξεις των ξένων επενδυτών προχθές Πέμπτη.



ΠΗΓΗ : dimokratianews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Μπέννυ Χίλ της κυβέρνησης (ως γραμματέας δημοσίων εσόδων) που με τις γκάφες του και τις παλινδρομικές κινήσεις του ... σίγουρα έχει αποτελεσματικά βοηθήσει στη μείωση των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ.
    Εκτός και η Συγγρού τον έχει για να γελάνε ... αλλά εμείς κλαίμε όμως αγόριαααα ... κι όχι από γέλια αλλά από νεύρα ...

    Η Τσούχτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή