ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Στο TAXISnet τα νέα εκκαθαριστικά ... αλλά ...



Μειώθηκαν κάποιες αντικειμενικές αξίες, αλλά ο φόρος παρέμεινε ίδιος !!!







Σωρεία λαθών εντόπισαν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ (που υποτίθεται ότι διορθώθηκαν), με κορυφαία την περίπτωση στην οποία το χαράτσι υπολογίστηκε μεν ξανά με τη μειωμένη αντικειμενική αξία, όμως ο φόρος παρέμεινε ο ίδιος!

Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν βιαστικά στο TAXISnet το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ανέβαιναν στο σύστημα στις 22 Σεπτεμβρίου.
Στα νέα εκκαθαριστικά οι αξίες των εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος οικοπέδων, οι οποίες ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό τόσο του κύριου ΕΝΦΙΑ όσο και του συμπληρωματικού (ο οποίος επιβαρύνει όσους είχαν την 1η/1/2014 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ), είναι σε αρκετές περιπτώσεις μειωμένες σε σύγκριση με αυτές που είχαν χρησιμοποιηθεί αρχικά κατά την πρώτη εκκαθάριση του φόρου, η οποία έγινε στις αρχές του Αυγούστου.

«Αμαρτίες»

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν ορισμένοι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών έπεσε και πάλι στις αμαρτίες του παρελθόντος! Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι αξίες των οικοπέδων που αναγράφονται στα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά είναι μεν μειωμένες σε σύγκριση με αυτές που είχαν ληφθεί υπόψη αρχικά, ωστόσο τα ποσά του κύριου ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα οικόπεδα παραμένουν ίδια, δηλαδή δεν έχουν μειωθεί!

Συγκεκριμένα, φορολογούμενοι ανέφεραν τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 *Για οικόπεδο εντός σχεδίου και εκτός αντικειμενικού συστήματος, στο πρώτο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο εκδόθηκε στις αρχές του Αυγούστου, αναγραφόταν ως αξία το ποσό των 43.134 ευρώ και ο φόρος που είχε επιβληθεί ήταν 64,38 ευρώ. Στο διορθωμένο εκκαθαριστικό η αξία του οικοπέδου έχει μειωθεί στα 27.898 ευρώ, αλλά ο φόρος παραμένει στο επίπεδο των 64,38 ευρώ! Σύμφωνα με τον φορολογούμενο, με βάση τη νέα αξία ο φόρος θα έπρεπε να ήταν περίπου 24 ευρώ.

*Χωράφι με 15 ελιές στο Χιλιομόδι είχε αντικειμενική αξία το 2013 7.000 ευρώ. Στο πρώτο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, που εκδόθηκε στις αρχές του Αυγούστου, η αξία υπολογίστηκε στα 170.000 ευρώ και ο φόρος στα 300 ευρώ. Στο «διορθωμένο» εκκαθαριστικό η αξία έπεσε στα 27.000 ευρώ, όμως ο φόρος παρέμεινε στα 300 ευρώ!

Μουδιασμένα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έριχναν χθες ευθύνες στη φορολογική διοίκηση και υπέθεταν (!) ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει πάρει μεγάλη έκταση! Ασαφείς ήταν και οι απαντήσεις του υπουργείου για το τι συμβαίνει με όσους έχουν οικόπεδα εκτός αντικειμενικών αξιών κ.λπ. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το πότε θα γίνουν οι συμψηφισμοί με όσους έχουν ήδη πληρώσει την πρώτη δόση, καθώς οι πληροφορίες αυτές και ο επιμερισμός των δόσεων δεν εμφανίζονται -ακόμα- στο TAXISnet.


Στέλιος Κράλογλου



ΠΗΓΗ : dimokratianews

1 σχόλιο:

  1. *Χωράφι με 15 ελιές στο Χιλιομόδι είχε αντικειμενική αξία το 2013 7.000 ευρώ. Στο πρώτο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, που εκδόθηκε στις αρχές του Αυγούστου, η αξία υπολογίστηκε στα 170.000 ευρώ και ο φόρος στα 300 ευρώ. Στο «διορθωμένο» εκκαθαριστικό η αξία έπεσε στα 27.000 ευρώ, όμως ο φόρος παρέμεινε στα 300 ευρώ!

    Ρε σεις τί πίνετε και δέν μας δίνετε ;;;
    Η Τσούχτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή